perjantai 6. joulukuuta 2013

Pipariks meni, mutta menköön

Pahoittelut alkuun vähän pipariksi menneen blogi -päivitys tiheyden puolesta..
On ollut paljon tahtoa päivitellä, mutta aikaa on vaan ollut erittäinkin vähän. Jos vaan jostain voisi ostaa muutaman lisätunnin vuorokauteen, niin olisin kyllä sen paikan vakkariasiakas.

Ajan vähyyden vuoksi tämäkin posti jää nyt melko tyngäksi, mutta halusin seuraavan ohjeen tulla kuitenkin vinkkaamaan, ennen kuin Joulun aika on ihan ohi. 
Nimittäin Joulun alusaika on ehdotonta aikaa piparitalkoille. 
Keliakiani takia olen viimevuosina ostanut usein omat piparkakkuni valmiina kaupasta tai sitten leiponut niitä mummini antamalla ohjeella, missä on käytetty kauraa vehnäjauhojen sijasta. Tänä vuonna vastaan tulikin pulma tätä piparkakku asiaa miettiessä. Omaan nykyiseen ruokavaliooni kun ei juurikaan sisälly lisättyä sokeria, viljatuotteita, eikä maitoa. Täytyi siis kehitellä ihan oma resepti. 

Makeutukseen käytin hunajaa ja taateleita. Lisäksi vähän myös agavesiirappia, mutta jos ei sitä halua käyttää, voi agaven määrän ihan hyvin korvata lisäämällä vaan hunajaa sen verran enemmän. Jauhoina käytin mantelijauhetta. Valmista mantelijauhoa ei kaapista juuri löytynyt, joten tein sitä monitoimikoneella kokonaisista manteleista itse. Ihan yhtä hienoa ei jauhosta tullut, mutta oli kuitenkin ihan passelia tähän tarkoitukseen. Rasvana käytin neitsytkookosöljyä. Uskoisin, että kaakaovoi olisi varmasti ihan yhtä hyvää myös, jos et halua kookoksen makua pipareihin.
Nämä ei ole ihan yhtä rapsakoita, kun normaalit piparit, mutta maku on kuitenkin lähellä alkuperäistä. 


Piparkakut 
n. 15 kpl

(viljaton, maidoton, gluteeniton, sokeriton)

6 dl (+ 0,5 dl) mantelijauhetta
1 rkl psylliumia
kourallinen taateleita
1 dl kookosöljyä (voi korvata kaakaovoilla)
2 rkl hunajaa
2 rkl agavesiirappia (voi korvata 2 rkl hunajaa)
1 kananmuna
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl kaardemummaa
2 tl raastettua inkivääriä
1 tl aitoa vaniljaa
0,5 tl muskottipähkinää
ripaus murskattua neilikkaa


Lämmitä uuni 175 asteiseksi.
Pilko taatelit pieniksi paloiksi. Sulata rasva kattilassa. Lisää sulaneen rasvan joukkoon hunaja, siirappi ja paloitellut taatelit. Sekoita noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä, niin että taatelit vähän sulautuvat nesteen joukkoon. Anna sitten massan jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Sekoita toiseen astiaan kaikki kuivat aineet odottamaan rasva - taateliseoksen jäähtymistä. Jätä mantelijauheesta sivuun noin 0,5 dl. 
Kun seos on jäähtynyt lisää kananmuna massan sekaan, kokoajan sekoittaen. Kaada massa sen jälkeen kuivien aineiden sekaan ja sekoita tasaiseksi massaksi. 

Pyörittele massasta pyöreitä palloja ja pyöräytä pallo jäljelle jääneessä mantelijauheessa, jotta pallosta tulee helpommin käsiteltävä. Aseta pallero pellille ja littaa sen jälkeen se keskeltä pyöreäksi keksiksi. Jätä sellaiseksi tai muotoile piparkkakkumuotilla kuvioksi. Jos käytät muottia, niin poista ensiksi reunoille jäänyt ylimääräinen taikina ja irrota sen jälkeen muotti erittäin varovasti.

Laita täysi pellillinen pipareita uuniin noin 10-12 minuutiksi. Uunistasi riippuen! Tarkkaile siis koostumusta. Vähennä tai lisää aikaa uunisi mukaan. Anna piparien jäähtyä ja pistä napsien! :)

Mahdollisimman pikaisiin herkkuresepti -palaamisiin!


-Tiia

Ps. Ravintolapäivän sujumiset ja kuvat löydät täältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti