perjantai 31. tammikuuta 2014

Hipiää hellivä vadelma -mangopirtelö

Meillä on jo pidempään juotu paljon pirtelöitä. Yleensä juon noin 2 pirtelöä päivässä, joskus jopa kolme. Monet tarvitsevat päivän startiksi sen kahvin, mutta mun on aivan pakko saada pirtelö. Sama koskee koko meidän perhettä. 
Pirtelöissä meillä on aina hedelmien ja marjojen lisäksi paljon superfoodeja. Nälkä pysyy tosi hyvin pois ja makean himot myös. 
Useasti himoitsen vadelman ja mangon yhdistelmästä, siinä on vaan sitä jotain. Kotimaiset vadelmat on vaan melko arvokkaita, joten useimmiten juodaan pirtelöt mustikkaisena. 

Halusin nyt jakaa kanssanne yhden oman herkkupirtelöreseptini. Yllättäen pirtelössä on näitä kahta lemppariani, eli vadelmaa ja mangoa. Siihen kun lisää vielä muutamaa mm. ihoa hellivää superia ja nesteeksi kookosmaitoa, niin johan on juoma kuin unelma. Oman makuvivahteen antaa myös sitruunamelissan tuoreet lehdet, jotka kelpaavat myös kauniiksi kruunuksi valmiin pirtelön päälle. Aijaijai..
Sisällytin ohjeeseen kolmea joillekkin ehkä vähän tuntemattomampaa ainesosaa. 
Jokainen omalta osaltaan ihoa hoitavia, mikä sopiikin erityisesti iho -ongelmista kärsiville. Kuten meikäläiselle.


Ensimmäisenä Opti MSM -jauhe, eli rikkijauhe. Sillä on useita tehtäviä ihmiskehossa. Erityisesti ihoa, hiuksia, kynsiä ja niveliä hoitava aine on valkoista, kidemäistä jauhetta, mikä sekoitetaan veteen ja hulautetaan kurkusta sellaisenaan alas. Aluksi se voi maistua melko kitkerältäkin. Aloittaa kannattaa pienellä määrällä (n. 0,5 tl aamuin illoin) ja siitä sitten totutella suurempiin annoksiin. Moni urheilija käyttää OptiMSM -jauhetta lihasvammojen parantamiseen ja lihasarkuuden lievittämisessä, sillä rikki auttaa muodostamaan tukikudoksia rakentavia aineita. Lisäksi keho tarvitsee rikkiä entsyymitoiminnan, immuunijärjestelmän ja hormonitasapainon oikeanlaisen toiminnan tueksi. MSM jauheen kanssa samanaikaisesti nautittu C vitamiini edistää jauheen tehoa. 
Itse olen käyttänyt jauhetta vasta hetken ja se edelleen maistuu paljaaltaan nautittuna aika kitkerältä, mutta ammatikseen urheileva mieheni on käyttänyt jauhetta jo pitkään ja sanoo, ettei se enää hänestä maistu juuri millekkään. Kitkeryys kertoo käsittääkseni siitä, että kehossa ei silloin ole rikkitasapaino ihan kohdillaan. Mielenkiinnolla odotan, milloin se lakkaa omallakohdallani maistumasta myrkylle. Pirtelön seasta se ei kuitenkaan maistunut yhtään läpi. 

Toisena esittelyssä Toco eli riisinlesejauhe. Maultaan kermainen ja pehmeä Toco -jauhe sisältää runsaasti E- ja B- vitamiinia. Sen sisältämät antioksidantit edistävät ihon hyvinvointia. Lisäksi se on hyväksi sydämelle ja verenkiertoelimistolle. Tocoa voi nauttia ihan lusikoimalla suoraan suuhun tai lisätä mm. Pirtelöihin, puuroihin, raakasuklaaseen ym. Raakasuklaasta saa kermaisemman koostumuksen Tocon avulla. Lisäksi olen käyttänyt sitä raakakakuissa.

Vielä kolmas tuttavuus. Monille varmasti jo viime aikoina tutuksi tullut kaloriton makeuttaja on Stevia, mitä valmistetaan Etelä -Amerikkalaisen Stevia rebaudiana kasvin lehdistä ja se on noin 300 kertaa perus sokeria makeampaa. Se on saanut suuren suosionsa luonnonmukaisuuden ja kalorittomuuden ansiosta. On tosi hyvä, että sillä on alettu korvaamaan monissa tuotteissa mm. myrkyllisenä tunnettua aspartaamia. Olen kylläkin huomannut, että monissa tuotteissa mainostetaan isolla Steviaa, mutta tuoteselostetta luettaessa paljastuukin, että makeutuksesta vain osa on Steviaa ja loppu jotakin muuta. 
Lisäsin Steviaa tähän pirtelöön nimenomaan, koska sen käytöllä kerrotaan olevan vaikutusta ihon hyvinvointiin. Lisänä sen kerrotaan edistävän suun hyvinvointia ja auttavan vatsavaivoihin, sekä ruoansulausongelmiin. Siksi se sopi tähän pirtelöön (ja oikeastaan ihan mihin muuhunkin) erityisen hyvin. Yleensä makeutan mitään Stevialla melko vähän, koska en ole jotenkaan täysin tottunut sen makuun. Mikä taas ehkä johtuu siitä, että hienojakoisen Stevia -jauheen käyttö on jokseenkin hankalaa ja sen kanssa saa olla tarkkana ettei jauhetta vaan hujahda kerralla liikaa. Sillä saa helposti aikaan kamalan maun, joten sen lisääminen vaatii tarkkuutta. On kuitenkin ihan makuasia, miten paljon sitä haluaa mihinkin lisätä. 

Itse lisäsin pirtelööni vielä puolikkaan banaanin antamaan lisämakeutusta.

Siellä jo varmasti odotetaan malttomattomina tämän vaaleanpunaisen unelman ohjetta, 
joten tässä tulee. :)Ihoa hellivä mango - vadelmapirtelö
1 annos

2 dl kotimaisia vadelmia
puolikas tuore mango
puolikas banaani (valinnainen)
muutamia sitruunamelissan tuoreita lehtiä
200 ml luomukookosmaitoa tai mantelimaitoa
0,25 dl kylmää vettä
1tl OptiMSM jauhetta
2 rkl Tocoa
ihan hippunen steviaa

Anna kookosmaidon viilentyä noin puolisen tuntia jääkaapissa, jos haluat juomastasi kylmää. Kaada sitten kaikki ainekset blenderiin, mutta lisää MSMjauhe pieneen määrään kylmää vettä ja anna jauheen imeytyä lähes näkymättömiin. Lisää sen jälkeen seos blenderiin muiden sekaan.
Anna blenderin suristaa juoma tasaiseksi ja kaada lasiin. Lisää halutessasi koristeeksi sitruunamelissan lehtiä ja pilli. Vaaleanpunainen kauneushetki on nyt käsilläsi. ;)

Iloa viikonloppuun!

-Tiia2 kommenttia:

  1. Pitää koklata tätä :) paitsi veikkaan, että mulla noitten lisäjuttujen kohalla jää sit uupumaan, mut ainakin vattujen ja mangon yhdistelmää. Se kuulostaa kivalta. Vähän vaihtelua mun tyypillisille mansikka-mustikka-bansku pirtelöille :) ihanan näkönen toi kuvakin!

    VastaaPoista
  2. Tulee taatusti herkkua ilman noita lisukkeitakin ja sitruunamelissan voi hyvin muuten korvata vaikka mintulla! :) Kerro sitte maistuiko!

    VastaaPoista