keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Porkkanaraakakakku

Aivan pakko jakaa tämän ihanan ja mehukkaan porkkanakakun ohje. Jälleen on kyseessä raakakakku, eli kypsentämätöntä herkkua. Tietenkin jos on tottunut sokeriherkutteluun, voi tämä kakku olla vähän erilainen elämys. Kuitenkin mielestäni oikein herkullinen korvike valkoistasokeria välttävälle herkkusuulle.
Mieheni sanoi tätä kakkua maistaessa, että taisi juuri syödä parasta ikinä syömäänsä raakakakkua. Kakku on mehukas, raikas ja niin kuin porkkanakakku yleensäkkin, myös tämä kakku on ihanan mausteinen. Minusta kakku maistuu syksyltä ja on parhaimmillaan hyvän teen kaverina. Erityisen ihanaa se on juuri Clipperin -Love me truly teen kera. (Mainos ei ole maksettu, se on muuten vaan erinomaiseksi havaittu combo.)

Yleensä porkkanakakun kruunaa tuorejuustokreemi, mutta tämän kakun kruununa on pehmeä Cashewpähkinätahna. Maukkaimman ja lisäaineettoman lopputuloksen saa luomulaatuisilla raaka -aineilla.Toki kakun voi toteuttaa ihan tavallisillakin aineksilla.

Niin sanotuista ulkomaisista superfoodeista tähän reseptiin sisältyy lucumaa. Lucuma on Perussa kasvava trooppinen hedelmä josta valmistetaan jauhetta, ensin kuivattamalla hedelmä. Lucuman maku on pehmeä ja toimii hyvin luontaisena makeuttajana tekemättä verensokeriin huimaa piikkiä. Sitä käytetään usein kinuskisen maun korvaajana raakaleivonnassa. Lucuma -jauhe sisältää B -vitamiinia, rautaa, kalsiumia, fosforia ja beetakaroteenia. Jauhetta saa ostettua luontaistuotekauppojen lisäksi nykyään monesta ruokakaupastakin. Ainakin moni Kookauppa on ottanut superfoodit valikoimiinsa. Lucumaa voi raakaleipomisen lisäksi käyttää hyvin esim. pirtelöissä ja se on erinomaista etenkin raakasuklaan teossa.

Lisäksi lisäsin ohjeeseen Psylliumkuitua, joka kerää itseensä nestettä sitoen vähän pohjan aineksia yhteen. Psyllium on hyvä kuidun lähde ja sitä käytetään usein myös gluteenittomassa leivonnassa sitkon saamiseksi. Psylliumia saa kaupasta mauste/jauhohyllyjen läheisyydestä. Itse käytän rouheisempaa Psylliumia jauohoisemman sijasta. Kumpikin kuitenkin käy.
Tämä ei ole välttämätön ainesosa, mutta parantaa mielestäni koostumusta.

Ohje on alunperin bongattu Leivotaan lehdestä. Itselläni ei ole niin tehokasta tehosekoitinta, kun varmaankin reseptin haltijalla on, joten muutin ohjeistusta vähän. Ensimmäisellä kerralla en nimittäin saanut odotettua lopputulosta lehden ohjeilla, mutta seuraavan kerran jaettuani ainekset vähän eritavalla, pohjan massa onnistui paremmin. Ohje on muutenkin vähän muokkautunut käytössäni. Alkuperäisestä ohjevinkistä kuitenkin kiitos kyseiselle lehdelle.

Tämän kakun teko vaatii vähän enemmän kärsivällisyyttä ja aikaa tekijältään, mutta lopussa kiitos seisoo. Minusta kakku on parhaimillaan yönyli jääkaapissa vetäydyttyään, mutta maistuu toki ihan tuoreeltaankin.



Porkkanaraakakakku

n.10-12 palaa

munaton, maidoton, sokeriton, viljaton

Pohja

3 porkkanaa
3 dl pekaanipähkinöitä
n. 14 kivetöntä taatelia (liotettuna yön yli)
1 luomuappelsiinin puristettu mehu
kourallinen kookoshiutalerouhetta

iso kourallinen rusinaa
1-2 tl kanelia
1 tl muskottipähkinää
2 tl lucumaa
1 tl luomuappelsiinin kuorta
1 rkl psylliumia


Cashewpähkinäkreemi

3,5 dl liotettuja cashewpähkinöitä
0,5 dl vettä
1 rkl hunajaa/agavesiirappia
2 rkl kookosöljyä
1 tl aitoa vaniljaa
ripaus laadukasta suolaa

Koristeluun esim.
Pekaanipähkinöitä tai pähkinärouhetta.
Lisäksi voit sirotella valmiin kakun päälle vaikka kookoshiutalerouhetta.



Liota taateleita ja Cashewpähkinöitä useampi tunti tai mahdollisuuksien mukaan yönyli.

Aloita pohjan teko porkkanoista. Paloittele porkkanat ja laita palaset tehokkaaseen blenderiin tai monitoimikoneeseen. Kun porkkana on tasaista, vähän rosoista sosetta (ei kuitenkaan enää raastetta), siirrä se isoon kulhoon odotteleemaan.

Laita nyt vuorostaan pähkinät monitoimikoneeseen ja silppua pieneksi rouheeksi, lisää sekaan lionneet taatelit ja siivilöiden puristettu appelsiininmehu. Surauta yhtenäiseksi tahnaksi. Lisää nyt äskön tekemäsi tahna porkkanaraasteen sekaan isoon kulhoon.

Laita viimeiseksi monitoimikoneeseen mausteet, eli: Rusinat, kaneli, muskottipähkinä, lucuma, psylliumkuitu, sekä appelsiinin kuoriraaste. Surauta tasaiseksi ja kaada isoon kulhoon muiden ainesten sekaan. Lisää taikinan päälle vielä iso kourallinen kookoshiutalerouhetta ja sekoita sitten taikina käsin tai taikinanuolijalla tasaiseksi, niin ettei mistään yksittäisestä aineesta jää suuria paakkuja.

Jos tosiaan kuulut onnekkaisiin VitaMixin omistajiin, uskoisin vahvasti, että pystyt pyöräyttämään koko pohjan taikinan tehosekoittimellasi, ilman ainesten vuorottelua tehosekoittimessa. (Minä toistaiseksi vielä kartuttelen omaa VitaMix rahastoani. Heh.)

Kun saat taikinan sekoitettua, vuoraa sitten halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja tasoita massa vuoan pohjalle. Jos haluat tehdä cashewkreemistä raidan kakun täytteeksi, niin laita silloin vain puolet pohjan taikinasta vuokaan ja jätä loput odottamaan kulhoon. Pistä vuoka pakkaslokeroon ainakin puoleksi tunniksi jähmettymään. Valmista sillä välin Cashewkreemi.

Aja liotetut Cashewpähkinät, vesi, kookosöljy, hunaja/agave, vanilja ja suola ihan tasaiseksi massaksi monitoimikoneella tai tehosekoittimella. Pyöritä tahnaa niin pitkään koneessa, että et erota enää pieniäkään pähkinän palasia massassa.

Huom! Jos haluat tehdä vain yksikerroksisen kakun (niin kuin kuvan kakku), pääset lopputulokseen nopeammin. Lisää ensin vain vuoan pohjalle porkkanamassa ja pistä puoleksi tunniksi vuoka pakkaseen, jonka jälkeen voit kaataa kreemin kakun päälle ja koristella haluamallasi tavalla. Pakasta vielä tunti ja tarjoile!

Kaksikerroksisen kakun halutessasi, seuraa vielä ohjeita! 

Kun kreemi on valmis, ota vuoka ulos pakkasesta ja kaada noin puolet kreemistä pohjan päälle. Laita vuoka takaisin pakkaseen ainakin puoleksi tunniksi jähmettymään ja jos mahdollista, niin vielä pidemmäksikin ajaksi. Laita nyt loppuosa kreemistä jääkaappiin odottelemaan.

Kun vuoka on ollut pakkasessa tarpeeksi pitkään, voit lisätä toisen kerroksen porkkanamassaa ja lopun cashewtahnan kakun päälle. Lisää kakun päälle haluamasi koristeet (esim. Pekaanipähkinöitä tai pähkinärouhetta) ja laita sitten vielä koko kakku pakkaseen jähmettymään noin tunniksi. Ota kakku kylmästä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.



Popsi, popsi porkkanakakkua! :)


-Tiia

Ps. Voi tämän kakun muuten valmistaa myös kuppikakun muodossakin. Silikoniset muffinivuoat on siinä aivan parhaita. Luulen kuitenkin, että paperisetkin vuoat käyvät hyvin.
Jos päädyt tekemään kuppikakkuja niin pidä porkkanamassalla täytettyjä kuppeja ainakin tunnin verran pakkasessa, jolloin saat leikattua kupposen paremmin kahtia täyttämistä varten. Kreemin voi pursottaa kauniiksi hatuksi leivonnaisen päälle tai lätkästä lusikalla, rennommin ottein. Aseta lopuksi kreemin päälle haluamasi pähkinä.




2 kommenttia:

  1. Aina tuun niin iloseks, kun huomaan et oot päivittänyt blogin. Pitäis kokeilla tätä ohjetta joskus. Porkkanakakun fani oon meinaas. Mutta rusinat kyllä multa jäis laittamatta ;) Noi on tosi söpöjä noi "kuppikakku-porkkanakakut". Ah.. Koht päääsen kylään teille ja ehkä joitain näitä juttuja maistelemaan :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kuka olis arvannut, että maistelu tapahtui näinkin pian!! Ihanaa, että oot täällä! <3 ps. Et varppina maistellessa ees huomannut rusinoita... ;)

      Poista