torstai 3. lokakuuta 2013

Suklainen raakakakku

Raakakakkujen ja muiden raakaherkkujen yksi keskeisin idea on, ettei niitä kypsennetä. Näin ne säilyy mahdollisimman ravinteikkaana. Yleensä ne valmistetaan myös mahdollisimman prosessoimattomista, puhtaista luomulaatuisista raaka-aineista.

Ensimmäisen kerran kuullessani raakakakuista, ajattelin niiden olevan todella monimutkaisen hankalia tehdä, nykyään tiedän toisin. Tekeminen on hyvinkin helppoa ja hyvillä välineillä myöskin melko nopeaa. Parhaan tuloksen saa monitoimikoneella tai laadukkaalla tehosekoittimella. Minulla on tällä hetkellä käytössä vaan sauvasekoitin ja sekin toimii ihan ok. Aina sillä survoessani huomaan kyllä haaveilevani tehokkaimmista työvälineistä, mutta se toimii kyllä paremman puutteessa. Ongelma tulee kuitenkin siinä kohdin vastaan, jos kakusta on tarkoitus tulla iso ja pitäisi survoa suuria määriä samanaikaisesti. Siksi ainakin oman kokemukseni perusteella suosittellen ensiksi mainittuja vempaimia. Tietenkin sauvasekoittimissakin on tehoeroja.

Suurin osa tähän asti tekemistäni raakakakuista on sisältänyt pähkinää ja kookosta, mutta kaikki on olleet kuitenkin munattomia, maidottomia, viljattomia ja sokerittomia. Minulla on tarkoituksena jossakin vaiheessa etsiä/kehitellä myös pähkinätön raakaherkku, mikä silti säilyttäisi edellämainitut muutkin kriteeritkin. Mahdollisesti siemenpohja tai jos viljattomuudesta vähän antaa periksi, niin ehkäpä tattarista, mikä on kuitenkin gluteeniton ja vähähiilihydraattisempi. Kookosöljyn tilalla voi käyttää vaikkapa kaakaovoita.

Maussa raakakakku ei omasta mielestäni häviä normaalille kakulle ja makean nälän saa hienosti kuriin raakaherkuillakin. Makuasioita silti nämäkin ja totuus selviää omallakohdalla vaan kokeilemalla.
Ainakin terveellisyydessä nämä peittoavat normaalit kakut kuus nolla. Täytyy silti muistaa, että kuivissa hedelmissä on suuria määriä hedelmän omaa sokeria, joten mielin määrin ei näitäkään herkkuja kannata nautiskella. Yleensä yksi tai maksimissaan kaksi palaa on muutenkin jo ihan tarpeeksi, sillä nämä kakut ovat täyteläistä ehtaa tavaraa ja kylläiseksi tulee helpommin.

Mutta pidemmittä jorinoitta, tässä se tulee. Lupa herkutella -blogin ensimmäinen resepti!
Jos joku reseptissä oleva raaka-aine on sinulle tuntematon tai et tiedä mistä sitä saisi, niin kysy rohkeasti. Kaikki kakussa käytetyt raaka-aineet on luomua.




Suklainen raakakakku

Munaton, Maidoton, Viljaton, Luomu

n. 8 palaa

Pohja

2,5 dl manteleita
8-10 kivetöntä ja kuivatettua taatelia (muutaman tunnin tai yön yli vedessä liotettuja)
1 tl luonnonvaniljaa tai 1 vaniljatangon kaavittu sisältö
ripaus hyvalaatuista suolaa (esim. ruususuola)
1 rkl sulanutta kookosöljyä
2 rkl raakakaakojauhetta

Täyte

3 dl cashewpähkinöitä (vedessä muutaman tunnin tai yön yli liotettuja)
0,5 dl vettä
0,5 dl agavesiirappia tai juoksevaa hunajaa
0,5 dl kookosöljyä
1 tl luonnonvaniljaa tai 1 vaniljatangon sisältö
ripaus laatu suolaa
1,5 dl raakakaakaojauhetta

Koristeluun

Kaakaonibsejä
Kookoshiutaleita

Ainekset riittää halkaisijaltaan 19 cm irtopohjavuokaan. Tuplaa ainekset ja saat 24 cm halkaisijan kakun.



Aloita esivalmisteluilla. Laita taatelit ja cashewpähkinät likoamaan omiin astioihin niin, että ne peittyvät vedellä. Kun ne ovat aikansa lionneet, valuta ylimääräinen vesi pois.
Aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja pingota se vuokaan kiinni. Voit myös käyttää tavallista vuokaa ja vuorata sen pohjan esim. kelmulla, minkä avulla voit nostaa valmiin kakun kauniisti esille.

Pohja:

Murskaa mantelit muruiksi survoten tai sekoittaen monitoimikoneessa.
Lisää sekaan muut ainekset ja sekoita. Painele valmis massa vuoan pohjalle ja laita se noin 15 -20 min ajaksi pakastimeen kovettumaan.

Täyte:

Hurauta liotetut pähkinät tasaiseksi tahnaksi ja lisää sen jälkeen muut ainekset sekaan koko ajan sekoittaen. Jos massa tuntuu liian jähmeältä, voit lisätä kookosöljyä vetreyttäjäksi. Makeutusta voit säädellä oman makusi mukaan.
Kun massa on valmis, kaada se tasaisesti pohjan päälle ja koristele makusi mukaan hedelmillä, marjoilla, rouheilla ym.

Laita valmis kakku vielä takaisin pakkaseen n. 15-20 min ajaksi.

Kakku on valmis nautiskeltavaksi!

Vinkki! Jos kakkua vaan sattuu riittämään seuraavallekkin päivälle, niin se on yleensä vielä parempaa silloin. :)



-Tiia

9 kommenttia:

  1. Tiia, hienoa!!! Odotettu ruokablogi, näitä tulen testaamaan ja heti loikkasin itseni lukijaksi :) Ihanalta näyttää niinkuin aina! Lentorutistukset <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Johanna ihanasta ja kannustavasta palautteesta! <3 Tervetuloa lukijaksi tännekkin! :)

      Poista
  2. Hei! Säilytetäänkö tämä jääkaapissa vai pakkasessa? Jos juurikin seuraavaan päivään pitää... Ja millä/miten murskaat mantelit? Minulla vain sauvasekoitin myös, ei tehosekoitinta tai monitoimikonetta, niin käsipelillä tein ja siinä meni aaaaiiiiikaaaaaaa... Tooodella kauan :P Mutta tuolla pakkasessa se nyt on! Kassellaan mitä tulee! :)

    VastaaPoista
  3. Aluksi pakkasessa noin puolisen tuntia tai 45min on hyvä aika sitten siirtäisin kyllä jääkaappiin yöksi. Kerran oon yöks unohtanut pakkaseen, mutta siinä meni sitten tovi sulatellessa.
    Siis käsin teit pohjan? Veitse avulla vai jollain survimella? Voi kurja, varmaan meni aikaa ja hermotkin ehkä.. Mä käytän pohjaa tehdessä sauvasekottimen mukana tullutta monitoimikipposta, mutta ennen kuin mulla sellanen oli, niin surauttelin sauvasekottimella. Siinäkin menee musta aika kauan kyllä ja mulla on kyllä laite joskus hajonnutkin pohjaa tehdessä. Tosi kimuranttia homma tuo pohjan teko kyllä, ellei ole oikeanlaista laitetta. I know.. Kerro hei sit miten kakku onnistui! :)

    VastaaPoista
  4. Tein veitsen avulla :) Vielä kun tein kaksinkertaisen pohjan niin siinä oli survottavaa ;) En edes kokeillut sauvasekottimella, ajattelin ettei onnistuisi (huonoja kokemuksia aiemmin) mutta ehkä seuraavalla kerralla! Hyvää ne sanoi että oli!! Toi pohja on kyllä erityisesti mainio. Tuhtia kamaa kakku tosin, ei isoa siivua tarvitse ü Mutta hyvä ohje! :)

    VastaaPoista
  5. Sain tätä Kirsillä yks päivä, oli hurjan hyvää! Pitää ottaa reseptiarkistoihin! 😊

    VastaaPoista
  6. Voi vitsi,näyttää ihanalta,pitää laittaa kokeiluun 😉

    VastaaPoista
  7. Kahdesti tehty tällä reseptillä, toimii! :) kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  8. Heippa! Tätä ajattelin testata ja tehdä jouluksi kahvipöytään, näyttää tosi herkulta :) Mietin vielä saisiko reseptistä jouluisemman jollakin tapaa? Ihanaa joulua! :)

    VastaaPoista