tiistai 31. joulukuuta 2013

Marjainen raakasuklaa

Juolun jälkeen on ollut erityisen helppoa pysyä ruodussa ruokailujen suhteen. Sitä kun nimittäin Joulun aikaan pumppaa itsensä monta päivää putkeen täyteen herkkua toisen perään, niin alkaa mitta täyttymään. Ja vielä kun nauttii hyvässä suhteessa suolaista ja makeaa, niin saa syödyksi vielä enemmän. Kuulostaako tutulta? Huh tätä ihmismieltä.

Oikeastaan ei tullut vedettyä edes ihan kamalia övereitä, mutta koska ruokavalioni on ollut kohtuullisen tarkka, niin siihen nähden kyllä tuli vedettyä kaksin käsin. Turvonnut uimarengas vyötäröllä sen todistakoon, niin ja tämä kukkiva naamari.

Pääsääntöisesti olenkin nyt Joulupyhien jälkeen syönyt vaan salaatteja ja juonut superfoodeilla kyllästettyjä viherpirtelöitä. Eipä ole ollut ähkystä tietoakaan ja olo on ollut niin hyvä. Vatsakin toimii taas normaalisti.

Toissapäivänä tein herkullisen puolukkaisen raakakakun ja nautiskelin sitä itse tehtyjen raakasuklaiden kanssa hyvässä seurassa ihanan ystäväni kanssa. Vietimme vähän Joulun jatkoja, kun ei ennen varsinaista Joulua keritty näkemään. Puolukkaisen raakakakun ohjetta haluan vielä hioa ennen kuin jaan sen teille. Kakku oli kyllä melko hyvä ihan vaan hatusta heitetyllä ohjeella, muttei vielä tarpeeksi hyvä. Palaan siis siihen myöhemmin. 

Ajattelin tähän kohtaan jakaa vihdoinkin yhden hyvän raakasuklaan reseptin.




Raakasuklaan idea on siis sama, kuin minkä tahansa muun raakaherkun, eli sitä ei missään vaiheessa kuumenneta yli 42 asteen. Raakasuklaa on huippu ravinteikasta. Olen monesti kuullut puhuttavan raakasuklaa Flowsta, mikä on olotilana niin sanotusti "kevyen freesi". Sain myös jonkin aikaa sitten käymäni raakasuklaakurssin päätteeksi kokea kyseisen olotilan itsekkin. Olin pirteä kuin peippo, vaikka normaalisti siihen aikaan illasta (20.00) olen jo aivan kuitti. Söin ehkä muutaman palasen liikaa siihen aikaa illasta. Heh. Kaakao sisältää luontaisesti piristävää ainetta nimeltä teobromiini, mikä on sukua kofeiinille, joten ei ihmekkään jos suurina annoksina nautittuna se "antaa siivet". Jos satut nauttimaan enrgiajuomia, niin unohda ne viimeistään nyt ja vaihda ihmeessä raakasuklaaseen. Niiden hyvinvoinnilliset vaikutukset kun on verrattavissa yöhön ja päivään. Raakakaako on nimittäin yksi maailman ravinteikkaista raaka-aineista ja se säilöö sisällään yli 1200 aktiivista ainesosaa. Se onkin muunmuassa mainio raudan, magnesiumin ja sinkin lähde.




Raakasuklaasta voi tehdä melkeen niin monta variaatiota, kun vaan jaksaa kokeilla. Valmistamistani raakasuklaista tämä on kuitenkin tähän mennessä ollut toimivin ja herkullisin. Toimivalla tarkoitan sitä, että koostumus on ollut kohillaan, eikä suklaa sula samantien sormiin. Se on siis semmoista sopivan rouheaa ja herkullisen lohkeavaa. Tämän suklaan kruunaa kuivatut marjat. Parhaita kuivattuja marjoja on Mulperimarjat, sekä kotimaiset sokeroimattomat pakastekuivatut marjat  ja niitä olen löytänyt ainakin Punnitse ja Säästä -liikkeestä. Lisäksi käytän aina raakasuklaassa ravinteikkaita superfoodeja. Ilmankin pärjää, mutta niillä saa suklaapaloista entistä jämerämpiä ravintopommeja. Ohjeessa mainitsen Lucuman, mistä olenkin kirjoittanut jo yhdessä aiemmassa postissa. Muista supereista kirjoittelen lisää tulevassa. 

Tämä ohje toimii siis pohjana ihan yksinkertaiselle perus raakasuklaalle, mutta lisäksi listaan raaka-aineet mitkä täydentää koko herkullisen paketin.

   

Marjainen raakasuklaa
n. 15 palaa tai 1 levyllinen

(Maidoton, viljaton, sokeriton)

2 dl Raakakaakaovoita
1 dl Rakakaakaojauhetta
n. 1 rkl kookosöljyä (valinnainen)
1 tl Lucuma jauhetta
ja/tai
1 tl Maca jauhetta( suosittelen laittamaan ainakin jompaakumpaa)
1 tl Ashwagandha yrttijauhetta (valinnainen)
Loraus luomuhunajaa tai muuta lempi makeuttajaasi

Lisäksi raakakaakaonibsejä ja kuivattuja marjoja (valinnainen)

Valuta lavuaariin pohjalle lämmintä vettä ja tee siitä vesihaude. Voit myös tehdä vesihauteen kattilan päälle, mutta vesi ei saa olla niin kuumaa, että raaka-aineet kuumenevat yli 42 asteen. (Muutoin raakaasuklaan idea menee pieleen.)
Aseta veteen lasinen tai teräksinen kulho ja sulata ensiksi kaakaovoi. Parhaiten ja nopeiten se sulaa, kun raastat kovan köntin raasteeksi tai ostat valmiiksi rakeista kaakaovoita. Sekoita, kunnes kaakaovoi on tasaista, kultaisen keltaista lientä. Lisää kookosöljy ja anna sen kokonaan sulaa voin joukkoon. Sen jälkeen lisää sekaan kaakaojauhe ja muut haluamasi jauheet. Sekoita tasaiseksi jauhepaakkuja välttäen. Voit makeuttaa suklaamassan tässä kohtaa makusi mukaan. Hunaja kannattaa sekoittaa erityisen hyvin, ettei se jää paakuksi ja makeuta suklaapaloja epätasaisesti. Suklaamassa on nyt valmis  kaadettavaksi silikonimuotteihin tai esim. foliolla vuorattuun purkin kanteen, jos haluat tehdä palasten sijasta levyn. Jos haluat lisätä suklaaseen nibsejä ja/tai marjoja, pudottele ne tässä kohtaa sekaan. 
Useat laittavat suklaan jähmettymään n. pariksikymmeneksi minuutiksi jääkaappiin, minä laitan sen melkein aina pakastimeen hetkeksi ja suklaa on valmista nopeammin nautittavaksi. ;)
Suklaa kannattaa säilöä jääkaapissa ja se säilyy pidempiäkin aikoja. (Riippuen tietenkin herkuttelijasta..)

Jos et enää tänä vuonna kerkiä raakasuklaan teko hommiin, niin suosittelen lämpöisesti kokeilemaan sitä pikimmiten vuoden alkajaisiksi. Ties vaikka vallan ihastuisit! :)

Onnellista ja energistä tulevaa vuotta jokaiselle herkkusuulle! <3

-Tiia




2 kommenttia:

  1. Nyt kyllä otan tehtäväksi kokeilla näitä! Kuitenki niin helppo ohje ja ostin siskollekkin raakasuklaantekopaketin ja niistä tuli todella hyviä! Ootko koskaan testannu makeuttamista stevialla?

    ivoteforsummer.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpöisesti kokeilemaan! Tää on nimittäin ihme tavaraa! :D Oon kokeilut steviallakin makeuttaa, mutta henk.koht. en vaan lämpeä stevian maulle niin paljon. Luomuhunajan lisäks käytän välillä myös nestemäistä agavesiirappia ja sit löysin myös jauhettua agavea, mikä on koostumukseltaan tosi näppärä näitä suklaita tehdessä. Ainakin Biona merkiltä löytyy sitä. Olis hauska taas yhdessä luoda herkkuja, nyt kun on sekin varmistunut, että Vitamix ei petä kiperimmissäkään tilanteissa..:D

      Poista