sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Viljaton pizzapohja

Olen aina rakastanut pizzaa. Tai no joo, ellei oteta huomioon varhaisia vuosiani, jolloin olin ronkeliakin ronkelimpi (vanhemmilleni sympatiat siitä). Silloin suostuin syömään pizzasta ainoastaan vaan sen pohjan. Päälliset oli siirrettävä sivuun ja kaiverrettava pois tomaattikastiketta myöten. Muistan kerran, kun muut tilasivat remontin keskelle pizzaa, niin minulle tilattiin pelkkä pohja..

Myöhemmin pizza on kyllä maistunut ja hyvin, lisukkeineen päivineen. Ja jos teen itse pizzan, niin haluan täyttää sen reunoja myöten ja paksulla täytekerroksella. Liekö se jotain menneiden vuosien paikkailua, heh. 

Keliakiani todettiin vuonna 2001 ja siinä oltiinkin sitten tiukan paikan edessä, kun monestakaan paikasta ei silloin vielä saanut gluteenitonta pizzaa. Muistan muutamiakin kertoja nieleskelleeni itkuja, kun porukasta muut herkuttelivat pizzalla ja itse katsoin vierestä. Onneksi nykyään tilanne on toinen ja monestakin paikasta saa pizzan gluteenittomalla pohjalla. 

Vuosi sitten ruokaremonttini yhteydessä jätin hyvästejä viljoille, myös sille gluteenittomalle. En kokonaan, mutta pääsääntöisestä ne jäivät pois perusruokavaliostani. Kauhukseni tajusin, että siihenhän lukeutuu pizzakin.
Kunnes sitten löysin aluksi kookosjauhopohjaisen pizzan ohjeen ja sittemmin bongasin yhdestä edesmenneestä blogista täysin jauhottoman pizzapohjareseptin! Pohja on niinkin yksinkertainen, että se ei pidä sisällään kuin kukkakaalia, vuohenjuustoa, kananmunan ja psylliumia, joka sitoo ainekset yhteen.
Ja voin kertoa, että hyvää on ja terveellistä! Se jota jännittää kyseiset ainesosat, haluan kertoa, että pelot on tarkoitettu voitettaviksi ja lopussa kiitos seisoo! 

Tämä pizza ei turvota, eikä harmita. Liiallisesti nautittuna kylläkin kukkakaalin vaikutukset voi ilmetä hajumuistoina.. :D Kohtuus kaikessa..

Here it comes!



Kukkakaali - vuohenjuusto pizzapohja

(n. 2-3 hengelle)

Viljaton, lehmänmaidoton

1 iso kukkakaali
80-100 g vuohenjuustoa
1 kananmuna
2 rkl psylliumia

Täytteeksi, mitä ikinä mielit. :)

Aloita lämmittämällä uuni 200 asteiseksi. 
Revi kukkakaalin nuppuosat irti toisistaan ja laita ne blenderiin tai monitoimikoneeseen. Surauta kukkakaali ihan pieneksi muruksi. Kaada murut sen jälkeen vedellä täytettyyn kattilaan ja kiehauta noin viitisen minuuttia, jotta kaali pehmenee.
Aseta lävikön päälle harso tai huokoinen keittiöpyyhe ja kaada kukkakaalit kankaan päälle. Suosittelen valuttamaan kukkakaalimurujen päälle vähän haaleaa vettä, jotta et poltaisi sulosormiasi seuravassa vaiheessa.

Niputa sen jälkeen harso tiukasti suppuun ja puristele ylimääräiset vedet pois. Pötkäytä sitten kukkakaalimöykky sopivan kokoiseen astiaan, jossa voit valmistaa lopun taikinan valmiiksi.

Vuohenjuuston vuoro. Surauta se sileäksi tahnaksi monitoimikoneessa tai sauvasekottimella. Kaavi tahna kukkakaalimöykyn joukkoon ja sekoita. Riko sekaan kananmuna ja lisää halutetssasi psylliumikuitua sitomaan taikinaa. Sekoita huolella, käsin tai nuolijalla.

Kaada hyvin sekoitettu taikina uuninpellille ja painele se käsin isoksi levyksi. Esipaista pohjaa 30-40 minuuttia (uunista riippuen) ja lisää täytteet vasta sen jälkeen. Paista valmista pizzaa vielä noin vartin verran. 

Nauti!

Ja herkullisen pizzanhan kruunaa aina hyvä seura. <3

-Tiia

9 kommenttia:

  1. Kiitos ihanasta pizzasta ja ihanimmasta seurasta <3 olet tosi taitava!! B puhu vielä kotona kuinka hyvältä Se pizza maistui!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos teille muruset!<3 Se on aina paras palaute, kun lapsellekkin maistuu! Herkutellaan taas pian yhdessä! :)

      Poista
  2. Tämä ohje kyllä kuulostaa erittäin herkulliselta:) Täytyypä kokeilla joku päivä! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä huikee vaihtoehtoiseksi, suosittelen! Toivottavasti maistuu myös sulle! :)

      Poista
  3. Tulee mielen eräs ilta viime marraskuulta, milloin oli tarkotus koklaa tätä pohjaa ja totaalisesti tyrmäsin sun idean :D SIinä hetkessä vaan halusin sitä suussasulavaa gluteenitonta pannupitsaa verestellen vanhoja muistoja. Mutta.. Nyt olisin avoin kokeilee totaki pohjaa ;) Muutama kuukaus sitten alettiin tehä kukkakaalimuussia ja ihan ihastuin siihen. Se oli niin hyvää ja ilmavaa. Nyt ootankin, et vihdoin huomenna saadaan keittiöremppa loppuun ja päästään kokkailemaan keittiössä (jopa minä ootan kokkailua, johan on ajat!) ja saadaan ruokavalio taas vähän terveellisemmäks.. Oikeen ootan sitä hyvänolon tunnetta :) ensimmäisenä tavoitteena on onnistua nitistämään se sokerihiiri taas, joka on päässy valloilleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah! Mäkin muistelin sitä, kun tätä tein! Ja sillon, kun bongasin sun blogista, et ootte tehneet kukkakaalimuusia niin kyl mua hymyilytti. Varsinkin, kun kerroit ihan tykänneesi siitä! :D
      Oot huippu!<3

      Poista
  4. Hei ihanaa! Minä olen myös ollut pitkään gluteenittomalla ruokavaliolla terveyssyistä. Vaikka syön gluteenittomia tuotteita, pyrin syömään niitäkin rajoitetusti. Keho ja mieli kiittää! Tulen seuramaan blogiasi varmasti, sillä täällä on meikäläisen makuun ja tarpeeseen oivia reseptejä, ja vinkkejä. Tämä pizzapohja tulee varmasti pian käytännössä testattua! Kaikkea hyvää sinulle!

    VastaaPoista
  5. Ihan huippua, että löysit tänne! Tarkoitus on ollut rueta päivittelemään blogia vähän useammin, varsinkin kun reseptejäkin on kertynyt jo ihan jonoksi asti! Mutta siis, lämpöisesti tervetuloa lukijaksi! :) Niin ja ihanaa, että olet saanut ruokavaliosta helpotusta oloosi. On se oikeasti vaan ihme, kuinka sillä on niin suuresti väliä mitä suusta alas laittaa!

    VastaaPoista
  6. Hei! Tämä pizza valmistuu juuri meikäläisten uunissa! Kiitos reseptistä!
    Suski

    VastaaPoista